Trilye gezilecek yerler içerisinde Bursa’dan uzaklaşıp sakinliği ve denizi bulabileceğiniz bir tatil yeridir. Mudanya özellikle Mütareke Müzesi ve daracık yollarındaki şirin şirin evleriyle ilgimi çeken bir ilçe. Mudanya’ya 11 km mesafedeki tatlı belde Trilye ise gözümden kalpler çıkaran, neden bu kadar sevdiğimi benim de pek bilmediğim bir yer.
Trilye Nispeten Bakir Kalmış Bir Yer
Turistik açıdan bakıldığında yeterli yatırımın yapılmadığını üzülerek gördüğüm ve güzelliği ve konumuna nazaran pek bilinmeyen bu şirin beldeden biraz bahsetmek istedim. Gölyazı yahut Cumalıkızık kadar adının anılması için illa oralarda da mı dizi çekilmesi gerekiyor acaba? İnsanların keşfettiği alanlardaki çevre kirliliğine ve çarpık yerleşme, otelleşme düzenine bakınca bakir alanları tanıtma isteğim de azalmıyor değil. Bu yazı vesilesiyle bunu da gezginlere not düşelim, Allah bizi tabiatın doğal dokusuna saygısı olmayan işletmecilerden, müteahhitlerden ve dahi gezginlerden korusun!
Kardeş şehir uygulamasını çok severim. Şehirleri kardeşlik bağıyla bağladıkça kim bilir belki insanlar da daha sevgi dolu yaklaşır birbirine. Trilye’nin kardeş şehri de Yunanistan’ın Rafina ve Nea Trilya şehirleri… Bölgenin tarihsel geçmişi ve halihazırdaki konumu dikkate alındığında güzel bir tercih.
Trilye İçin Zeytinyağı Dükkânları Gezilecek Yerler Arasında
Trilye’de zeytinyağı üretimi ve çarşıdaki dükkanlarda satışı eski zamanlardan beri devam etmekte. Zeytinyağı satışını yapan esnaflar da oldukça şirin ve dilbaz. Merkezde heybetli heybetli art arda sıralanmış dükkanların yanından geçerken fotoğraf çekilme, bir şeyler alma, durup muhabbet etme isteği oluşuyor. Yürüme mesafesindeki deniz manzaralı mekanlarda taze çay içip sakin sakin akan suya bakıp dostlarla sohbet etmek de ayrıca keyifli. Tarihi yapılar ya restore edilmiş ya edilmekte ya da edilmeyi beklemekte…
Trilye İçin Taş Mektep Gezilecek Tarihî Bir Bina
Zamanında öksüz yurdu olarak da hizmet vermiş olan heybetinden bir şey kaybetmese de bakımsızlığı ve boşluğuyla insanı üzen Taş Mektep benim en sevdiğim yapılardan biri. Keşke böyle mekanları daha çok değerlendirsek… Trilye’de böyle çok fazla yapı var. Binaların suskunluğu dinlemek isteyenlere çok şey anlatıyor. Fatih Camii ve hemen yanındaki Avlulu Hamam yeni restore edilmiş ve ziyarete hazır durumda. Avlulu Hamam’ın kültür merkezi olarak kullanılmak üzere restore edilmesi de ayrıca mutluluk verici. Beldenin Rum tarihinden kalma Kemerli Kilise, Aziz Vasil Kilisesi, Aya Yani Manastırı gibi yapılarsa yapılan restorasyonların ardından dini turizme daha çok katkı sağlayacaktır.
Genelde civarlardan günübirlik olarak gelinip gezilen bir yer olan Trilye doğru atılımlarla daha çok ve daha uzun vadeli turist ağırlamaya da oldukça müsait. Bu şirin Rum beldesini ilk kez benden duyanınız varsa gittiğinizde sahile doğru bir sıcak selamınızı beklerim!
Tabii ki yolda kalın…
Seda Nur KURT
2 thoughts on “Burusa’da Bir Minik Dost: Trilye”